İnstagram Pinterest Twitter VFSP - YouTube Facebook
Vize ve Final Soruları / Celal Bayar Üniversitesi / Karşılaştırmalı Kamu Yönetimi Dersi
+1

6. Sosyal veya kamusal bir laboratuvar, gündelik gerçeklikten uzak güvenli bir alanda, sosyal ihtiyaçları ele alan faydalı fikirlerin geliştirilmesi ve etkililiklerinin ortaya konması amacıyla denemeler yapılmasını sağlayan bir ortam olarak tanımlanmaktadır.

Kamu sektöründe en yaygın iki laboratuvar türü inovasyon laboratuvarları ve yaşayan laboratuvarlar dır. 

İnovasyon laboratuvarlarının amacı, pilot projelerin başlatılmasını sağlamak ve çeşitli aktörler arasında işbirliği denemeleri gerçekleştirmektir.

İnovasyon laboratuvarları, inovasyonun önündeki engellere yönelik örgütsel bir yanıt verme çabası olarak görülebilir. 

İnovasyon laboratuvarları, sistematik inovasyon için gereken yeterlikler ve zihniyetin, istikrarlı, günlük işlemler ve vatandaşın günlük işleri için başvurduğu bürolarda hizmet sunumu için gereken yeterlikler ve zihin yapısından farklı olduğu düşüncesine dayanmaktadır

Bu laboratuvarlar sayesinde kamu sektörünün riskten kaçınma güdüsünü tatmin etmek mümkün olabileceği gibi, disiplinler arası yaklaşımlar geliştirme imkânı da ortaya çıkabilir. 

Bu bağlamda örneğin belirli kamu hizmetleri için anketler ve bunlara dayalı ihtiyaç analizleri gerçekleştirilebilir ya da kapsamlı etki değerlendirmeleri yapılabilir. 

NESTA laboratuvarı (Birleşik Krallık): NESTA bünyesinde Birleşik Krallık Kabine Ofisi ile ortak bir ekibi içeren bir İnovasyon Laboratuvarı mevcuttur. 

Bu birim, yerel yönetimler, sağlık hizmetleri ve sivil toplumla birlikte programlar geliştirmektedir. 

2000’lerin başlarında NESTA eğitimle ilgili Futurelab laboratuvarını kurmuştur; daha sonra resmi kurumlar dışındaki en başarılı inovasyon laboratuvarlarından biri olan Davranışsal İncelemeler Ekibi’ni oluşturmuştur. 

Kamu sektörü için de dünyanın çeşitli ülkelerinde laboratuvar ve inovasyon yöntemleri üzerine araştırmalar yapılmıştır. 

Ayrıca birçok ağ aracılığıyla deneyim ve yöntemleri paylaşmak suretiyle dünyadan başka laboratuvarlar ve inovasyon ekipleriyle işbirlikleri yapılmaktadır.

MindLab (Danimarka): MindLab, toplum için yeni çözümler yaratma konusunda vatandaşlar ve işletmeleri sürece dâhil eden bir inovasyon laboratuvarıdır. 

MindLab aynı zamanda bir atölye alanıdır; yaratıcılık, inovasyon ve işbirliği için ilham vermeyi amaçlayan nötr bir alan olması amaçlanmıştır. 

MindLab üç kurucu bakanlıktaki kamu görevlileriyle çalışmaktadır: İşletme ve Kalkınma Bakanlığı, Vergilendirme Bakanlığı ve İstihdam Bakanlığı.  Bu üç bakanlık, vergiler, girişimcilik, dijital hizmetler, iş bulma hizmetleri, iş güvenliği gibi konuları düzenlemeleri itibariyle neredeyse tüm vatandaşların günlük yaşamlarını etkiledikleri için seçilmişlerdir.

MindLab laboratuvarının ilk defa uygulamaya konduğu 2002 yılından 2006 yılına kadar, çoğunluğu İşletme ve Kalkınma Bakanlığı ve bağlı kuruluşları bünyesinde olmak üzere 280 çalıştay düzenlenmiştir. 

2006 yılından sonra ise diğer iki bakanlığın da katılmasıyla beraber projelere ağırlık verilmiştir. 

Territories in Residence (Fransa): Kendisini “transformasyon laboratuvarı” olarak tanımlayan Territories in residence” veya 27éme Région, Fransa Bölgeler Birliği, Fransız kamu yatırım bankası Caisse des Dépots ve Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmektedir. 

Kamusal alanlar/kamu kurumları, kamusal ekipmanlar, bunların aktörleri ve kullanıcıları tarafından karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek amacıyla 2008 yılında oluşturulan girişim kamusal alanların, bunların kullanıcılarının, yetkililerinin ve tüm ilgililerin karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmayı amaçlamaktadır. 

Bunlar liseler, üniversiteler, hizmet masaları, tren istasyonları, parklar, iş geliştirme merkezleri, müzeler ve her türlü kamu alanı olabilir. 

Bu şekilde bir proje başlatıldığı zaman, başta tasarımcılar, mimarlar, sosyologlar ve araştırmacılar gibi çeşitli alanlara mensup uzmanlardan oluşan disiplinler arası bir ekip oluşturulur; bu ekibin çalışmaları üç aylık bir takvime bağlanır.  Bu süre zarfında ekip üç haftayı alanda geçirir ve buradaki gerçek yaşam koşullarını deneyimler. İlk hafta, takip eden 3 ay içinde çözülebilecek olan bir problemin tespitine ayrılır. İkinci hafta bu probleme çözüm önerileri detaylandırılır. Üçüncü hafta ise yerel aktörlerle işbirliği içinde sonuçlar sunulur. 

Üç ayın sonunda söz konusu bina veya alanın içinde bulunduğu bölgedeki yerel yöneticiler ile 27éme Région ekibi arasında bir bildirge imzalanır; bu bildirgede sorunun çözümü için hangi yöntemlere başvurulacağı belirtilir. Böylece çalışmaya yasal bir çerçeve kazandırılmış olmaktadır

Yaşayan laboratuvarlar ise Avrupa’da çeşitli ülkelerde ihtiyaçların paylaşılması, birlikte tespit edilmesi ve ilgili çözümlerin denenmesi için yeni bilgi iletişim teknolojilerinin kullanılması suretiyle kullanıcılardan (vatandaşlar) oluşan yerel topluluklar oluşturmak amacıyla geliştirilen yeni bir etkileşim yöntemidir. 

Yaşayan laboratuvarlar,  yerel demokrasi ve yenilikçi hizmetlerin teşvik edilmesi için yeni ve ilginç bir yöntem olarak değerlendirilmektedir. 

Bu yaklaşımın en önemli özellikleri, vatandaşların yetkilendirilmesi ve bilgi-iletişim teknolojileri kullanılarak yarı-gerçekçi ortamlarda kullanıcı deneyimlerinin gerçekleşmesidir.

Yaşayan laboratuvarlar, (i) kullanıcı-merkezli ve çok disiplinli araştırma yaklaşımının ve (ii) kullanıcı topluluklarının itici güç olduğu, gerçek yaşam deneyimlerine dayanan inovasyonun entegre edildiği yeni bir araştırma paradigması olarak kabul edilmektedir. 

Yaşayan laboratuvarlara belli başlı örnekler olarak Birleşik Krallık’ta Kent İlçesi Konseyi’nin “Sosyal İnovasyon Laboratuvarı (SILK)” ve İşletme, İnovasyon ve Beceriler Bakanlığı’nın “İnovasyon Alanı”, Hollanda’da Kamusal İşler ve Su Yönetimi Bakanlığı’nın “LEF Gelecek Merkezi”, Vergilendirme Bakanlığı’nın “Tersane” adlı laboratuvarı, Finlandiya’da Aalto Üniversitesi’nin “Tasarım Fabrikası” ve Finlandiya Ulusal İnovasyon Fonu’nun “Helsinki Tasarım Laboratuvarı” sayılabilir.

Bu Sayfayı Arkadaşlarınla Paylaşmak İster misin ?
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans Kamu Yönetimi (Uzaktan Eğitim) Karşılaştırmalı Kamu Yönetimi
GERİ DÖN




İsim:*
E-Mail:
Güvenlik: *